0 Αγιάσος, τόπος ιδιαίτερος

Αγιάσος, τόπος ιδιαίτερος!

Αγιάσος τόπος ιδιαίτερος που κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη ματιά με την οργιώδη βλάστηση και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα σπίτι και στα μαγαζιά, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Ολύμπου και σε υψόμετρο 460 μέτρων. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την ομορφιά της Αγιάσου και με το πράσινο σε διάφορους τόνους που επικρατεί (δηλαδή από το πράσινο της ευλογημένης ελιάς μέχρι το σκούρο πράσινο του πεύκου και από το πράσινο της καρυδιάς ως το πράσινο της κερασιάς). Η Αγιάσος έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978 γιατί κρατάει ως και σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Βασικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες – τουρίστες είναι Η Παναγία της Αγιάσου που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στην γιορτή της πιστοί από όλο το νησί και από όλη την Ελλάδα συρρέουν στην Χάρη της για να Την προσκυνήσουν, πολλοί άνθρωποι από όλο το νησί της Λέσβου ανεβαίνουν με τα πόδια Στην Παναγία και πολλοί από αυτούς την 1η του Αυγούστου οι προσκυνητές συρρέουν στα κελιά και στον αυλόγυρο της εκκλησίας όπου 15ντίζουν διανυκτερεύοντας στην ύπαιθρο. Το εικόνισμά το έφερε από τα Ιεροσόλυμα μαζί με έναν αργυρό Σταυρό με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 5ου αιώνα ο Ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος. Το εικόνισμα Της είναι φτιαγμένο από μαστίχα και κερί από τον Ευαγγελιστή Λουκά και φέρει την επιγραφή «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ» που από το «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ» πήρε το όνομα του το χωρίο. Εντυπωσιακό είναι το τέμπλο του προσκυνήματος που είναι μαρμάρινο και οι διαστάσεις του Ναού είναι 26,20 μέτρα πλάτος και 36,20 μέτρα μήκος.

Οι άνθρωποι της είναι εργατικοί, φιλοπρόοδοι, φιλόξενοι, με βαθιά αίσθηση του χιούμορ, γλεντζέδες, με πολύ μεράκι σε ό,τι και αν κάνουν γι’ αυτό πρόκοψαν σε πολλά. Η Αγιάσος έχει βγάλει πολλούς επιστήμονες καθηγητές - δασκάλους και γι’ αυτό λέγεται από πολλούς δασκαλομάνα.
Επίσης της έχουν αποδοθεί και άλλα προσωνύμια όπως: Ελβετία της Λέσβου,

Μέτσοβο του Αιγαίου

και

Μέκκα του Λεσβιακού Καρναβαλιού γιατί γίνεται το καλύτερο καρναβάλι πάνω στο νησί της Λέσβου.

Το Αναγνωστήριο αποτελεί ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο για την Αγιάσο, την Λέσβο και όλη την Ελλάδα διότι είναι ένας πολιτιστικός φάρος όχι μόνο για το χωριό μας αλλά και για το Αιγαίο και την Ελλάδα. Με μια ιστορία που φθάνει τα 121 χρόνια έχει προσφέρει μέσα από τα διάφορά τμήματά του, όπως είναι το θεατρικό, το παιδικό εργαστήρι, το καρναβάλι, την πειραματική σκηνή και την μουσική. Για όλους εμάς τους Αγιασώτες αποτελεί το μεγάλο σχολείο που μαθαίνουμε πάρα πολλά.
Εκτός από τον πολιτιστικό πλούτο που έχει η Αγιάσος ξεχωρίζει και για τις γεύσεις τις στα διάφορα εύγευστα εδέσματα που έχει (τα πτάρια (οι επονομαζόμενοι), ο μπακαλιάρος ο παστός που γίνεται με διάφορους τρόπους (πτέλια, γιαπράτσια, με πατάτες και πράσα), γιαπράτσια, σελινάτο, η παραδοσιακή βασιλόπιτα με τα φύλλα και πολλά άλλα), ξεχωρίζει και για την τέχνη στα ξυλόγλυπτα που είναι διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο και για τα κεραμικά που και αυτά είναι φημισμένα παντού.

Παναγιώτης – Μπερδούκας Κουλαξιζέλλης (Γιαννάκης)
agiasoslesvoy@gmail.com

Μυτιλήνη 18-6-2015
read more "Αγιάσος, τόπος ιδιαίτερος"

Ένα βίντεο από το χωριό μας

 
>