0 Στον Αϊ Γιώργη το… δρακοκτόνο!

Τέτοια εποχή ξυπνά από το χειμερινό του λήθαργο και ντύνεται με την ανοιξιάτικη φορεσιά του. Ευκαιρία να θαυμάσεις αυτό το ευλογημένο ενδιαίτημα, να γαληνέψεις κάτω από τη βαθύσκιωτη φυλλωσιά του δάσους, να αναλογιστείς το θαύμα της ζωής, την αέναη εναλλαγή του θανάτου και της ανάστασης της φύσης… Με συγκίνηση διαπιστώσαμε ότι, μετά τον εμβολιασμό του τα τελευταία δυο χρόνια, ο καστανιώνας αναρρώνει από την καταστροφική δράση του μύκητα Cryphonectria (Endothia) parasitica, που προκαλεί την ασθένεια του έλκους, και επουλώνει αργά αλλά σταθερά τις λαβωματιές του. Πολλά ξερά δέντρα πετάνε ζωηρούς βλαστούς στα χαμηλά μέρη του κορμού τους. Η ζωή ξεπηδά μέσα από το θάνατο και ανασταίνει τα ξεραμένα κουφάρια! Οι ζωογόνοι χυμοί αρχίζουν και πάλι να κυλάνε μέσα στα κλωνιά, όπως το αίμα στις φλέβες μας.
Επιστρέφοντας στο χωριό κάναμε μια στάση για να επισκεφθούμε τα ξωκλήσια του Αϊ Γιώργη, που γιορτάζει σήμερα, και της Παναγιούδας στα Σαμάτσια. Λίγο πιο πάνω από τη διακλάδωση των αγροτικών δρόμων προς Πόταμα και Πλάκες, ένα ανηφορικό μονοπάτι, στρωμένο με το φαιοπράσινο χαλί των ξερών φύλλων, ανηφορίζει παράλληλα με την ξερολιθιά και το φράχτη παρακείμενου σωθηριού και νταμπανώνει εκατό μέτρα ψηλότερα. Δεξιά, στα τριάντα μέτρα λουπάζει κρυμμένο στη βλάστηση το ξωκλήσι της Παναγιούδας. Οι πρώιμες απιδιές έδεσαν και τα ζαχαράπ’δα ωριμάζουν. Λίγο πιο κάτω μέσα στον παχύ ίσκιο των καστανιών στέκει το παμπάλαιο ναΰδριο του Αϊ Γιώργη, που ανακαινίστηκε στις 5 Ιούνη 1858 από το σινάφι των μουτάφηδων, όπως μαρτυρεί εντοιχισμένη στην πρόσοψή του μαρμάρινη πλάκα. Ξύπνησαν αναμνήσεις παιδικών χρόνων, καθώς εκεί συνήθιζα να πηγαίνω κάθε φορά που μ’ έπαιρνε μαζί του ο πατέρας μου για να ποτίζουμε το περιβόλι με τις μηλιές στο γειτονικό σωθήρι μας, που το πουλήσαμε στο γιατρό Κώστα Γρίβα. Μου άρεσε η οργιάζουσα βλάστηση μέσα απ’ την οποία ξεπηδούσαν τα ασπροβαμμένα ξωκλήσια, ο πυκνός ίσκιος και η δροσιά των δέντρων που έσβηναν τον κάματο, οι μεγάλες φτέρες που έφταναν ως το παιδικό μου στήθος. Γευόμουν αχόρταγα την ομορφιά της παρθένας φύσης…














1858 Ιουνίου 5 
Άποψη του ορεινού όγκου Ολύμπου από τα Μιλαντρά 
Αϊ Γιώργης ο δρακοκτόνος! 
Η Παναγιούδα 
Το μονοπάτι που οδηγεί στον Αϊ Γιώργη
και στην Παναγιούδα
Το ξωκλήσι και στο βάθος ο βιγλάτορας Όλυμπος
Το ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη στα Σαμάτσια

κείμενο - φωτογραφίες κύριου Παναγιώτη Κουτσκουδή

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Flag Counter
 
>